Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-28 21:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/06/03/enbart-vigselgast-3623/

Fråga om hyfs och stil

Enbart vigselgäst?

Fråga: Jag är bjuden till en kollegas bröllop men inte till den efterföljande festen. Vi är inte särskilt nära kollegor, och umgås inte privat. Jag grämer mig inte på något vis över att jag inte blev bjuden på festen. Men min fråga är om jag ska ge brudparet en present eller inte? Vad är konventionen om man blir bjuden på bröllopet men inte på festen? Spelar det någon roll att vi inte är vänner utan bara råkar arbeta tillsammans?

Svar:
Det är en vänlighet att be dig övervara vigseln, och du gör i din tur en vänlighet om du går dit, vilket du inte alls måste! Varje person som åser en vigselakt hedrar brudparet genom att närvara. Alla närvarande är på sitt sätt bröllopsvittnen.

Vigseln är inte en bjudning, utan en ceremoni med laglig innebörd. Du kan alltså gå på vigseln eller avstå, och du behöver inte alls ge någon present, om du inte hade tänkt göra det ändå. Som bjuden till vigseln kan du skicka ett telegram till brudparet att läsas upp vid middagen. Det anses vara god stil.

Magdalena Ribbing