Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-21 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/06/04/armhalsludd-pa-fest-3653/

Fråga om hyfs och stil

Armhålsludd på fest?

Fråga: Jag undrar om det är okej att som kvinna gå på fest med en ärmlös klänning
och inte raka sig under armarna? Hur är det med benen? Finns det någon skillnad mellan ett medvetet ställningstagande mot rakningstvång för kvinnor och att helt enkelt bara slarva med rakningen de senaste dagarna?

Svar: Det finns flera olika metoder att avlägsna så kallad oönskad hårväxt, alltså inte bara rakning.
Om en kvinna visar att hon har hår under armarna och på benen så väljer hon det själv. Hon måste inte ha ärmlös klänning, och hon kan välja att ha festbyxor istället för tunna strumpor. Då syns inte ludd i armhålorna och på benen. Är det som du antyder ett ställningstagande  bestämmer kvinnan om hon vill markera detta beslut genom att ha ärmlös klänning. Det är inte något som andra kan lägga sig i. Däremot har de sin rätt att tycka att det är oestetiskt, men det gäller ju även mjäll eller vanskött hår, exempelvis. Alltså måste man överlämna till individen själv att avgöra om det är trevligt med uppvisande av så kallad oönskad hårväxt och annat som faller utanför ramen av vedertagen prydlighet.

Alla tycker inte heller att hår under armarna är "fel" - i många kulturer anses det kvinnligt och rätt.        

Magdalena Ribbing