Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 19:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/06/04/medfort-barn-pa-barnfri-fest-3652/

Fråga om hyfs och stil

Medfört barn på barnfri fest?

Fråga: I helgen hade jag, i eget tycke, ett mycket lyckat examensfirande. Väder och mat hade inte kunnat fungera bättre och gästerna verkade trivas. Det min fråga gäller är att jag i inbjudan till festen skrivit att barn inte skulle närvara, utan att alla gäster skulle ordna med barnvakt om man nu hade barn. Inbjudan skickades ut en månad i förväg så att de med barn skulle kunna ordna med barnvakt. Detta var något som alla verkade kunna fixa och ingen hörde av sig innan för att tala om att det inte fungerat.

När jag på festen står och tar emot gäster anländer ett par vänner till mig -  i den medförda barnvagnen så sitter deras snart tvåårige son. De hade fått samma inbjudan i samma tid som alla andra, men ändå tagit med sig barnet. Jag blev förstås irriterad över detta, deras barn är något krävande och vill att både föräldrar och andra gäster ska sysselsätta barnet hela tiden, något som även inträffade under kvällen. I efterhand har jag verkligen blivit mer och mer irriterad över deras sätt att bara strunta i vad som stod och ta med sig barnet, men bör jag ge uttryck för detta till dem på något sätt eller kommentera det?

Svar: Det var fel gjort av dina vänner och riktigt rejält dumt! Även om de inte hittade någon barnvakt hade de kunnat ordna detta genom att en av dem stannade hemma. Har man barn innebär det en viss förändring av livet. Man kan ju förstå att dessa föräldrar gärna ville gå på din fest, men det krävs faktiskt av föräldrar att de ser förbi sina egna festbehov.

Det var rätt av dig att inte bråka vid tillfället ifråga – och klokast är att du avstår från att kommentera denna ohövlighet i efterhand, utan bara låtsas som om du struntar i händelsen. Om dessa personer själva frågar dig vad du tyckte om att de medförde sitt barn så kan du säga att de var ju bjudna utan barn vilket alla andra hade klarat av att förstå. Men kritisera inte mer, festen har ju redan varit och du kan inte ändra det som hände.

Ett barn kan givetvis inte lastas för att det är besvärligt, det är enbart föräldrarnas sak att hantera, Andra gäster ska verkligen inte besväras med att ta hand om någon annans barn. Somliga gör det för att de vill, men flertalet vill roa sig på en fest, inte vara barnskötare till andras barn.

Och har du en  bjudning någon annan gång och vill bjuda dessa självupptagna föräldrar, säg då uttryckligen till vid inbjudan att tyvärr kan du inte ta emot deras barn, om de inte kan ordna barnvakt så får en av dem stanna hemma med barnet.

Magdalena Ribbing