Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-24 21:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/06/05/barfota-hos-andra-3684/

Fråga om hyfs och stil

Barfota hos andra

Fråga: En flyktigt bekant man kom på besök för att diskutera ett jobb. Det var en av de varma dagarna. Han tog helt lugnt av sig sina sandaler vid min dörr och klev in barfota i mitt hem. Jag kom helt av mig och sade ingenting, fast jag vill absolut inte ha andras bara fötter hemma hos mig.

En annan dag kom en kvinna för att lämna tillbaka en sak hon hade lånat. Hon hade förstås inga strumpor och hoppade ur sina sommarskor vid dörren men då fann jag mig och sade: “Behåll föralltivärlden skorna på”. Då svarade hon ordagrant “Nej, jag är så svettig om fötterna så det är skönt att gå barfota en stund”.

Hur gör man för att slippa sådant i sitt eget hem?

Svar: Tyvärr har jag inte något svar. Hur får man andra att förstå var gränsen går mellan att ha smutsiga ytterskor inomhus och att skolös och fotsvettig gå in hos andra?

Enklast vore att medföra egna ombytesskor, men det verkar som om många uppfattar som ett svårt inkräktande på den personliga friheten att behöva byta till rena skor hos andra. Friheten är då att fotsvettig beträda andras golv. Det görs inte av elakhet. Men hur skapa insikt om vad som är ett trevligt beteende i den rådande skolöshetskulturen? Jag vet inte.  

Magdalena Ribbing