Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/06/11/avkladd-bland-andra-3802/

ETIKETTFRÅGAN

Avklädd bland andra?

Fråga: Tack för en bra spalt! Den ger ljus på många funderingar!


Jag och min sambo hamnade i en diskussion angående bar överkropp, och när det passar att ha sådan. Jag reagerade på att ett visst radioprogram nästintill varje dag lägger upp bilder på en äldre kollegas överkropp. Bilder då han tydligt drar upp eller drar ner för att till synes visa sin överkropp.
Jag tycker detta är direkt otrevligt, och visar endast en såkallad åldersnojja från hans sida, då han hela tiden måste synas och höras.


Min sambo tyckte detta var helt okej, då män kan "gå i bar överkropp på stan". Även detta anser jag är direkt otrevligt, oavsett gradantal på termometern, passar det sig varken för kvinnor eller män att gå avklätt i stadsmiljö.


Detta urartade i en rejäl diskussion då min sambo anser det hela vara hyckleri från min sida, och hänvisade samtidigt till alla tjejer som kan ha extremt korta kjolar och "kommer undan med det".
Jag kan inte uttala mig om god smak eller värdig klädsel. Jag är alltid påklädd även om jag har befunnit mig på stranden och ska gå in till en stadsdel för att handla dricka eller dylikt, men det verkar inte som att alla håller med om det.
Är jag för petig?


Svar: Så roligt att du gillar min spalt!


Du är inte för petig. Du har rätt. Bar överkropp i obekant sällskap är okej på stränder, för hemmabruk, egen trädgård eller till sjöss. Absolut inte i stan eller butiker av något slag eller på krogar ens på stranden. Även om man själv gillar sin nakenhet är det föga sannolikt att andra gör det. De flesta blir besvärade av att behöva trängas med någon obekants nakna hud i större omfattning. I butiker är det direkt ohygieniskt med naken överkropp och egentligen även bara ben ovanför knät.


Att vuxna kvinnor går i grytlappssmå kjolar bland andra människor är vanligen mest patetiskt och endast tilltalande för dem som eventuellt är intresserade av den kortkjolade ur ett mer personligt perspektiv.


Men vad gör man åt modet?
 
Magdalena Ribbing