Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 04:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/06/16/man-som-tarna-3865/

Fråga om hyfs och stil

Man som tärna?

Fråga: Jag har blivit tillfrågad av en tjejkompis att bli hennes "brudtärna" på hennes bröllop. Vad är egentligen ett passande ord för detta? Jag är ju kille så då borde jag bli hennes..."best man"? (ordet brudtärna syftar ju till att det automatiskt skulle vara en nära kvinnlig vän till bruden som går där efter paret i kyrkan).

Svar: Vad är det för okunnigt trams av bruden? Du som man ska självklart varken vara "tärna" som är en uteslutande kvinnlig benämning, eller best man till en brud. Best man är brudgummens stöd, ursprungligen vapendragare som står bredvid honom vid altaret när bruden förs dit av sin far. Något annat är en best man inte. Brudgummens uppvaktning kallas marskalk, eller marskalkar i flertal.

Avstå från att göra dig själv och bruden löjliga, för att inte tala om hur dumt det skulle se ut för brudgummens del med en annan man vid sidan om bruden. Lika fånigt som om han hade en “best woman” vid sin sida, något som frågas om ibland och som jag lika bestämt avråder från.

Om din tjejkompis är din allra bästa vän och du hennes allra bästa vän, låt henne då ge dig en uppgift på festen, toastmaster eller annat, men låt bli något spektakel i kyrkan. Eller så är du marskalk och går på brudgummens sida efter brudparet tillsammans med en kvinna som är tärna och som går på brudens sida.

Apropå detta: nyligen satt jag i TV4:s Nyhetsmorgon och svarade på frågor från tittarna i direktsändning. En fråga på helt eller halvt allvar var “vad kallas en manlig brudtärna, är det tärning?”  

Magdalena Ribbing

Läs också: Magdalenas synpunkt: Man som tärna