Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 01:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/06/18/nyprydhet-3888/

ETIKETTFRÅGAN

Nyprydhet?

Fråga: Jag hörde nyligen i ett radioprogram om en ny trend av "nypuritanism" bland (ospecificerat) unga människor. Detta har inneburit att offentlig nakenhet i miljöer där det tidigare varit accepterad blir ovanligare. Anledningen lär vara att fler idag känner sig obekväma med såväl egen som andras nakenhet och att den därför bör den begränsas. Liljeholmsbadet i Stockholm ska i höst införa badklädestvång även i enkönade miljöer i såväl badhall som bastu och det berättades till och med att småbarn (särskilt flickor) kläs i baddräkt i allt yngre åldrar. Jag är själv "ung vuxen" (29 år gammal) och föga road av det hela. För mig verkar det här här mest vara ett exempel där prydhet börjat spåra ur och bli kontraproduktiv. Det verkar snarast som om man bidrar till att öka olusten inför den egna kroppen och underblåser en sexualisering av icke-sexuella miljöer. Hur ser du på det här ur etikettssypunkt, Magdalena? Är det rätt och rimligt att kräva påkläddhet i enkönade bad- och bastumiljöer? Är det bara i dom allra mest intima situationer med dom allra närmaste man ska få vara naken utan sociala sanktioner?


Svar: Din fråga faller delvis utanför mitt område - jag kan svara på vad som är hyfs och stil, inte om filosofiska spörsmål på det sätt du frågar. Allmänt kan jag säga att all påtvingad nakenhet, egen och andras, är opassande medan den frivilliga, egen och andras, är godtagbar. Åtminstone för det mesta. Och i rätt situation.


Magdalena Ribbing