Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/08/20/dorroppnardrullar-4414/

Fråga om hyfs och stil

Dörröppnardrullar?

Fråga: Jag har ett problem som har blivit en principsak. Min svåger sliter upp vår ytterdörr i samma sekund som han knackar på den, alltså utan att invänta ett "Kom in".

Vi bor i en liten stuga. Toaletten är precis innanför ytterdörren. Min svåger har ryckt upp dörren precis när jag har lämnat toaletten, sju sekunder tidigare hade det blivit tråkigt... Jag tycker nämligen inte att jag ska behöva stänga toadörren i mitt eget hem. Principsak! Jag påpekade då detta för honom och la upp det som ett skämt. Efter detta sliter han upp dörren och kikar först in på toan innan han kliver in. Hur ska jag kunna säga till om vad som gäller i vårt hem utan att för den sakens skull göra så att han känner att han inte är välkommen? eller för den sakens skull påtala att han saknar grundläggande uppfostran?

Svar: Ja du, det låter som om du och din svåger är lite stelbenta i sinnet, båda två. När du nu vet att din svåger brukar rycka upp dörren (är han ständigt på besök hos er?) så kan du väl för sjutton börja stänga toalettdörren! Och din svåger verkar lika fast i sina fasoner att öppna innan han fått svar på sin knackning! När han nu vet att du med rätta ogillar att han inte väntar på ett “kom in” så är det enda rimliga att han avvaktar ett svar innan han öppnar dörren. Det är inte artigt att göra som han gör, men kanske har han aldrig fått lära sig lite vanlig hyfs? Då kan det vara dags nu. Så uppmana din sambo att säga till sin bror "hörru Putte, vänta tills vi säger kom in". Och både svåger och kompisen som inte ens knackar kan ha nytta av en skylt på dörren “Var vänlig knacka samt invänta svar”.

Lite anpassning från alla kommer att göra susen!

Magdalena Ribbing