Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 12:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/09/09/middagssamtalsschema-4641/

ETIKETTFRÅGAN

Middagssamtalsschema?

Fråga: När man är på fin middag, vem konverserar man först och hur länge - mannen till höger respektive mannen till vänster? Obs att man inte är kompis med någon av dem.
Jag har hört något om att man byter konversationspartner när en ny rätt serveras men så spattigt behöver det väl inte vara.
Är det jag som dam som avgör vem jag talar med - det förutsätter jag.


Så länge det finns fina middagar är det lika bra att kunna körreglerna. För övrigt tycker jag stora middagar borde avskaffas och ersättas med bufféer. Tänk att slippa de långa eländen som är helsvensk bröllopsmiddag, födelsedag, etc etc.
Middagar borde vara endast för nära och kära vänner och max sex stycken.

Svar:
Jisses, säger jag, en aning skräckslagen vid tanken på att ett samtal vid en formell måltid vore schemalagt.


Nej minsann, du har rätt, så spattigt är det sannerligen inte!


Inte heller är det någon lag på att "damen" avgör vilken av bordskavaljererna hon nådigt vill konversera med. Vid en formell eller icke formell måltid talar en hyggligt uppfostrad och icke skräckslagen gäst, man eller kvinna, med flera andra vid bordet. Vanligen blir de närmast omgivande personerna samtalspartners, eftersom de just sitter närmast.  


Så när du sätter dig ner säger du vänligt till någon av dem du sitter intill "vilket vackert dukat bord" eller "den här dagen blev sommarens/höstens finaste" eller "trevligt att träffas, jag är arbetskamrat med värden, är du bekant med både värd och värdinna?" eller något annat som faller sig enkelt att säga. Eller som du har tänkt ut i förväg för att börja ett samtal. Eller så svarar du glatt på den fras som någon av dina omgivande medgäster yttrar till dig.


Den du vänder dig till kan vara din bordskavaljer, men råkar han prata med den han har på sin andra sida så talar du med den som sitter till höger om dig. Och oavsett vem du vänder dig till svarar den personen vänligt, inte bara med ett mumlande "nja" utan med en tämligen hel mening som därmed blir början till ett samtal. När du tycker att det är lämpligt vänder du dig till den du inte har pratat med - och framförallt svarar du på tilltal från de medgäster som gör sig besväret, eller nöjet, att inleda ett samtal med dig. Detta gäller antingen de sitter till höger eller till vänster om dig.


Artigt är att prata med båda personerna som sitter närmast. Det gäller både män och kvinnor; en man som enbart ägnar sig åt den bordsdam som har djupast urringning och vägrar att svara på tilltal från kvinnan han har på andra sidan är alltså varken väluppfostrad, världsvan eller trevlig.


Sådant är människors möten, vid det formella middagsbordet eller annorstädes.


Angående din önskan att  de större middagarna skulle avskaffas så är det ditt fria val att tacka nej till dem. Och att inte själv bjuda på sådana. Men att reformera hela det så kallade sällskapslivet kräver fler medverkande än en enda, så då får du starta en anti-finmiddagsrörelse, varför inte under parollen “Sex räcker”. Den kan säkert bli riksomfattande.


Magdalena Ribbing