Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/09/16/bananintagsetikett-4714/

Etikettfrågan

Bananintagsetikett

Fråga: Gillar skarpt Magdalenas goda råd, denna spalt tillhör de absolut bästa i DN!


Nu behöver jag lite hjälp. Pojkvännen spenderade ett år i USA och har helt tappat det här med att använda kniv och gaffel. Det är väl en sak att äta stort sätt allt med bara gaffeln, men när man äter pizza med endast
fingrarna eller skalar bananen helt för att sedan ta den i handen för att äta har man gått för långt, tycker jag. Följaktligen blir händerna kladdiga.


Snälla Magdalena, visst kan jag förstå att man i Amerika äter på ett visst sätt, men att när man är i Sverige bör man äta som man gör här eller hur? Skulle uppskatta om du kunde berätta vad man i Sverige kan äta utan kniv och gaffel (eller sked), och också vilket är rätt, att äta gräddig tårta med gaffel eller sked.


Svar: Tack för din glada respons på DN.se/etikett!


Din faktiskt angelägna fråga föranleder mig att skriva en separat spalt om bordskick, som kommer ut på DN.se i morgon, torsdag. Din direkta fråga om hur man äter banan kan jag besvara med att är man noga och i lite mer formellt sällskap så skalar man en bit av bananen, bryter den skalade delen eller skär med fruktkniv om sådan finns, och äter en bit i taget. Annars gör man som de flesta, skalar ner ett stycke och biter av.


I snyggt och mer elegant bordsskick äter man så mycket man kan med gaffeln i höger hand, exempelvis tårta, mousse, omelett, kokt potatis, sallad. Sådant skär man inte med kniv. Och skeden används bara när den verkligen behövs.


Magdalena Ribbing