Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 04:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/09/18/festfargkrav-4731/

ETIKETTFRÅGAN

Festfärgkrav?

Fråga: Jag undrar om det verkligen är så att den som bjuder in till bröllop skall bestämma vilken färg jag skall ha på min klädsel?


Svar: Nej, det är absolut inte inbjudaren som ska bestämma gästernas klädsel i detaljer såsom färg! Det är däremot inbjudaren som bestämmer NIVÅN på festen genom att ange vilken klädsel det är. Om du har fått en inbjudan där det står "Rött undanbedes" eller "Klädsel: grönt" eller någon annan variant av färgkrav, så är det nutida trams inspirerat av bröllopstidningar och nätet eller bröllopsplanerare. En del tycker konstigt nog att det är tjusigt med alla gäster i samma klädfärg. Tyvärr är det inte ovanligt numera med bröllop som har så kallat tema, vilket ibland är en färg. “Tema: lila” betyder då att gästerna ska ha lila klädsel, eller delar av klädseln i lila. Men sådant är bara pretentiöst larv säger jag, varför ska gäster avkrävas viss klädfärg för att få nåden att delta i en fest?


De kommentatorer som nu kommer att skriva att det är brudparet som ska få ha sin Stora Dag och därför måste få bestämma om gästernas klädfärger, svarar jag i förväg att det finns gränser för vilka krav man som inbjudare, inklusive brudpar, kan ställa på andra. Varför räcker det inte för brudparet att de själva har den färg de tycker om på sina kläder? Varför ska gästerna åsamkas kostnader och stort besvär för utgöra något slags färgkuliss till brudparet? Hur mycket roligare blir bröllopsfesten för att alla har samma klädfärg? Om man som inbjudare tänker en aning förbi sig själv till förmån för gästernas trevnad så avstår man från de flesta av de moderna bröllopstjafsigheterna.  


Men är du bjuden till bröllop med en sådan klädselangivelse och du tackar ja till inbjudan, så får du försöka följa den också, så mycket du klarar av. Är det exempelvis "Klädsel: grönt" så kan du ha en grön schal eller grön top eller något annat tydligt grönt - däremot ska du inte behöva köpa en helt ny klädsel i en färg som du kanske inte ens vill ha framöver.


Och kom ihåg att du alltid kan tacka nej till en fest, även till ett bröllop! Du behöver inte ange en orsak, det räcker att skriva att du tyvärr är förhindrad att närvara.


Magdalena Ribbing