Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/09/18/slippa-synas-4728/

ETIKETTFRÅGAN

Slippa synas?

Fråga: Jag har en fråga vad gäller god etikett vid fotografering. Sedan intåget av digitalkameror och mobiltelefoner med inbyggd kamera har fotandet i mina bekantskapskretsar ökat enormt. Att vänner vill ha foton får man väl se som ett bevis på uppskattning. Tyvärr har jag alltid tyckt att det varit jobbigt att vara med på bild men brukar ställa upp ändå för att inte vara okamratlig. Men när bilderna läggs upp på Internet på diverse sajter som Facebook, MySpace med flera tycker jag att det går över min gräns. Dessutom händer det i större sällskap att ytligt bekanta eller folk jag inte ens känner tar kort på mig.


Med resultat att bilder på mig kan figurera ute på Internet utan att jag har en aning om det. Hur ber jag på bästa sätt folk att inte ta kort på mig och att inte sprida bilder av mig på Internet? Eller är det bara att acceptera att idag ser samhället ut så här att synas och vika ut sitt privatliv hör till vardagen och den som inte är med på det får helt enkelt isolera sig och leva utanför resten av samhället.


Svar: Det borde sannerligen vara vars och ens eget beslut att välja var man vill förevisas på bild. Men precis som du skriver, med nutida möjligheter är det väldigt svårt att slippa undan andras oförsynta utläggande av vänner och andra på nätet.


Kanske skulle du resonera med dina vänner om det obehagliga i den fria allmänna exponeringen av allt och alla, och klargöra din högst rimliga ståndpunkt?


Du kan också så snart du noterar en kamera eller mobil i riktning mot dig säga ifrån "jag vill inte vara med på bild" mycket bestämt. Eller "du får absolut inte fotografera mig". Eller "jag tillåter inte att du lägger ut någon bild av mig på nätet eller någon stans".


Det hjälper nog inte fullt ut, men kanske du ändå slipper något av detta obehag.
Och så: håll dig undan när du misstänker kameror!

Magdalena Ribbing