Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/09/29/bullhjalp-for-tjockis-4854/

ETIKETTFRÅGAN

Bullhjälp för tjockis?

Fråga: Tack för en otroligt roande och lärorik spalt!
 
Jag har ett problem som diskuterats av mig och tre kollegor på jobbet från och till det senaste året. Det är så att vi är några som har gemensamt fika på eftermiddagen. En tjej som är med i denna grupp är så till den milda grad överviktig att det blir osmakligt att se henne trycka i sig bullar och bakelser. Givetvis främst för att hon själv mår dåligt av det.
 
Men kan vi, av omtanke, utesluta henne ur fikagruppen? Man kan väl säga som så att vi är hälften på var sida i denna diskussion och vi upplever att vi hamnat i ett dödläge. Ingen gör något och vi fortsätter att göda denna flicka! Var går gränsen för hur omtänksam man skall vara?


Svar: Kul att du gillar min spalt!


Din fråga: jag skulle helst tolka den som att den var ställd på så kallat skoj, men anar att den inte är det. Det är fullständigt självklart så att ni inte ska utesluta någon ur en grupp, antingen det är av omtanke eller er egen äckelkänsla.


Vill ni vara hyggliga medmänniskor och arbetskamrater, så övergår ni alla till nyttigare tillbehör till kaffet. Om ni köper gemensamt bröd så är det enklast att byta “diet” på en gång. Om det är så att alla skaffar sina egna bullar så kan alla ni  andra tydligt sluta med bullar och tårta och börja med osötat och gräddfritt, det finns allt möjligt nyttigt att välja på. Eller ät enbart frukt till kaffet.


Ni andra som är med i gruppen säger glatt första gången dessa nyttigheter kommer fram istället för bakelserna och sötbullarna ungefär "vi byter till det här som är bättre för alla, man ska ju undvika fett och socker när man kan".


Allt beteende med syfte till uteslutning eller utpekande är mobbning. Det får inte förekomma.


Magdalena Ribbing