Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-11 04:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/10/26/pappapresent-till-mamma-5133/

Etikettfrågan

Pappapresent till mamma?

Fråga: Jag är gravid och följer debatter om barn och familj på olika nätforum. Jag fick nyligen där veta att många anser att det är kutym att mannen ger den nyblivna mamman en gåva. Gärna ett smycke eller allra minst en blomma. Detta var helt nytt för mig och även min man när vi pratade om det. Jag fick på nätforumen läsa att många blev väldigt ledsna och besvikna när deras män inte gav dem detta och tyckte det var lika självklart som morgongåva och t.o.m. födelsedagspresenter.
 
När blev detta kutym och vad krävs för att det ska vara kutym och att man ska förvänta sig detta? Morgongåva och födelsedagspresenter går ju tillbaka många generationer.
 
Vad gäller egentligen och även för pappor och anhöriga. Jag trodde det var mer brukligt att man som anhörig gav presenter till det nykomna barnet. Mamma-barnbuketter är ju också vanliga men utöver det är jag osäker på hur man bör agera.


Svar: Födelsedagspresenter är frivilliga och inte ett krav, och i vissa kulturer förekommer de inte alls. Morgongåvan var ursprungligen lagstadgad som ett slags pensionsförsäkring till hustrun om mannen skulle dö före henne, så att hon skulle klara sin försörjning ändå. Den bestod ofta av en gård eller liknande.


Att man numera ger varandra en morgongåva första dagen som gifta är vanligt men inte alls nödvändigt. Mannen kan ge sin hustru ett smycke och hustrun kan ge sin man manschettknappar eller något liknande. Eller så avstår man från att ge varandra något, i dessa tider av jämställdhet och med kanske redan stora utgifter för bröllopet i bagaget.


Att mannen ger sin hustru en blomma eller present när deras barn föds är en likaså vanlig men inte absolut tradition. Många anser att mannen ska uttrycka sin tacksamhet för att han har fått ett barn som för släkten vidare. Och många anser att kvinnan ska belönas för att hon har utfört en prestation genom att bära och föda barnet. Men de flesta är bara oändligt lyckliga över att de har fått barn och vill förmedla den känslan exempelvis  genom att ge en blomma eller en present.
 
Att bli väldigt besviken för att man inte får en present av sin man när man fött barn tycker jag verkar lite larvigt. Kan inte den besvikna hustrun ge sin man en present för hans del i deras gemensamma barn? Och glädja sig åt detta barn?

Magdalena Ribbing