Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/11/25/lek-pa-bibliotek-5408/

ETIKETTFRÅGAN

Lek på bibliotek?

Fråga: Jag sitter ofta på bibliotek och studerar och märker att det är få människor som respekterar lugn och ro. Det är vanligare med höga ringsignaler på mobilen än tyst inställning och många talar högt i mobil på plats och går inte ut. Men idag lekte en mamma med sin högljudda unge på bibliotekets vuxenavdelning. Först trodde jag att hon sökte efter böcker men sen insåg jag att de lekte. Tankar och frågor for genom mitt huvud: "Varför säger ingen till? Varför måste mamman leka med ungen här där vi sitter och arbetar/läser?"


Tills slut bad jag henne vänligt att ta med ungen till barnavdelningen och fortsätta leka där, då svarade hon med tråkig ton att där kan man inte låta ungarna krypa omkring men att hon ska gå!
Är det jag som har blivit tokig eller sker en hormonförändring på nyblivna mödrar som gör dem blinda för omvärlden och varför låter bibliotekarien henne hållas? Kanske finns inget svar, men denna likgiltighet inför en respekt mot andra människor gör mig förvirrad.


Svar: Du beskriver en vanlig företeelse, nämligen den att inte bry sig om vad man ställer till för andra. Man är enbart intresserad av sig själv och det som är bekvämt och praktiskt för den egna personen. Det är inte något som du eller jag kan förändra, därtill krävs att individen inser att han eller hon befinner sig i ett sammanhang med andra, alltså inte är ensam med eller utan sin baby.


Självklart ska bibliotekarien säga till att på biblioteket ska det vara tyst. Du ska vända dig till personalen med ditt berättigade klagomål, inte själv ta obehaget av att huta åt andra.

Magdalena Ribbing