Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 06:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/12/07/fornarmad-for-felringning-5531/

Fråga om hyfs och stil

Förnärmad för felringning?

Fråga: I fredags skulle min kollega ringa sin vän Karin A, men råkade istället ringa Karin B, som han känner väl men inte pratar med så ofta. Karin B svarade inte, men skickade efter ett tag ett meddelande där hon undrade om han ville något speciellt. Min kollega svarade då att han bara hade ringt för att höra hur det var med henne, vilket ju var en vit lögn. Jag sa till honom att jag skulle ha berättat att jag hade råkat ringa fel och sedan frågat hur det var med henne. Han hävdar att den vita lögnen är nödvändig och att han själv hade blivit förnärmad om någon hade berättat att de hade råkat ringa honom av misstag. Min fråga är nu, anser du att lögnen är nödvändig och att det är oartigt att berätta att man råkat ringa upp fel person?

Svar: Milde tid! Skulle det vara förolämpande att ringa fel, eller bli feluppringd? Aldrig så länge det är oavsiktligt! Det händer, det har hänt och det kommer att hända om och om igen, så länge vi människor inte är maskiner.

Det hade varit helt rätt och hövligt och okej att säga "förlåt Karin, jag slog fel nummer, hoppas jag inte störde, och så hoppas jag förstås också att allt är bra med dig? nu när jag ändå har dig i luren!"

Att trassla in sig i onödiga bortförklaringar i ett sådant enkelt fall är verkligen just onödigt. Den person som är så otroligt larvig att han eller hon blir förnärmad av att någon ringer fel på dagtid, den kan få odla sin lilla barnsliga larvighet i fred, ingen annan behöver bry sig om det.

Magdalena Ribbing