Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 21:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/12/07/slippa-betala-for-andra-5533/

Fråga om hyfs och stil

Slippa betala för andra?

Fråga: Tack för alla bra svar och goda råd man får av Magdalena här!

Det är inte utan att känna mig snål som jag skriver detta, men jag har en fråga som gäller konsten att bjuda.
Jag har alltid varit en mycket generös person både med min tid och mina pengar och jag är den som alltid ställer upp vad det än kan gälla för att jag anser att man ska göra det för sina nära och kära.

Vad jag nu har börjat upptäcka är att denna generositet är något som vissa tar för givet.
Jag och min sambo har relativt gott med pengar när alla räkningar är betalda och eftersom vi har mer pengar så har det blivit så att vi bjuder mycket. Vi bjuder våra vänner på lunch när vi går ut, ett glas vin efter jobbet, småsaker som i det långa loppet blir väldigt mycket utgifter för oss.
Jag har absolut inget emot detta men när de som vi kallar våra vänner börjar anta att vi ska betala för gemensamma nöjen så känns det inte rolig längre.
 
Varken min sambo eller jag har några extravaganta eller lyxiga vanor och att vuxna människor med egna jobb tar för givet att vi alltid ska lägga extra för dricks på restaurang eller att vi alltid ska stå för taxi, eller vilken småsak det nu kan vara känns rent förkastligt och just nu har vi kommit till en punkt då vi båda känner att det kanske är dags att fundera på att byta umgänge.

Jag vet inte om insikten har kommit smygandes eller om våra vänner har blivit ”värre” men jag känner mig oerhört sårad och utnyttjad. Jag vet inte om det är något som folk tänker på, hur dom själva framstår, eftersom att vi "ändå har råd". Jag är rädd att eftersom att vi aldrig riktigt sagt något så kommer vi att framstå som snåla nu.
 
Jag vill ju ställa upp eftersom att jag kan, men det har börjat kännas som att det inte är mitt sällskap dom önskar utan bara någon som tar notan.

Svar: Roligt att svaren är till nytta!

Din fråga: det är inte så ovanligt, det du beskriver. Någon i en umgängeskrets är givmild och bjuder gärna, några eller många andra upptäcker snabbt att här kan de tjäna en slant på att inte betala. Det är inte bra, oavsett orsak. Du är generös och betalar, men det måste finnas en ömsesidighet, och aldrig en självklarhet från utnyttjarna att du alltid ska betala. Du har inte ansvar för dina vänners ekonomi. De har inte minsta rätt att lägga sig i vilken ekonomi du har, att du ”har råd”.

Sluta bjuda och sluta föreslå att du ska betala för dina vänner. Säg nästa gång någon inte tar sin del av taxikostnaden eller dricksen eller vad det är, något åt det här hållet ”i dag får du ta taxikostnaden...” - och säger utnyttjaren då att oj då, det hade han/hon inte tänkt sig, så säger du vänligt "men nu har jag betalat taxin bergis femtio gånger så nu är det din tur".

Det går att säga sådant i vänlig ton till utnyttjare som gärna vill inbilla sig att du har en säck guldpengar att ösa ur. Erbjud dig inte mer att betala andras  lunch, vin osv. Säg till den du har bjudit ofta, när notan kommer, ungefär ”det är din tur i dag, eller hur?” alternativt "jag betalar min lunch/mitt vin".

Du behöver göra det här ett par gånger, obs vänligt, för att dina utnyttjare till vänner ska förstå att du inte är en dumsnäll mes som inte fattar att de utnyttjar dig.  
För det är just vad det är frågan om.

Magdalena Ribbing