Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 23:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/12/16/etikett-eller-hyfs-och-stil-5638/

Fråga om hyfs och stil

Etikett eller hyfs och stil?

Fråga: Magdalena. Etikett är ett roligt ord, det sprudlar. Även om det hade en lite gammaldags klang när du började din spalt så har du har gjort ordet modernt. Tack vare dig förknippas det också med humor och ett stänk ironi. Det är ett internationellt ord som alla begriper. Till exempel här i USA används det utan att någon skäms för att ta det i sin mun. Hyfs det låter som att bli förpassad till skamvrån. Stå på dig, etikett är ett enkelt och trevligt ord, det låter glatt och ligger rätt på tungan.

Hyfs och stil - tråkigt, tråkigt, tråkigt och tungt, som att bli slagen med en stekpanna i skallen. Får mig att tänka på Janne G och KGB.

Låt dig inte förtryckas av trista språkpoliser. Ta tillbaka etikett, du bär ensam ansvaret för att ha gjort det till ett lättsamt och begripligt ord utan att rucka på dess innebörd. Att radera det är att utarma vårt språkbruk. Ohyfsat liksom.

Svar: Stort tack för din generositet och uppmuntran!

Orsaken till att spalten bytt namn - mitt förslag - är att så många tror att "etikett" är en begränsad del av umgänget mellan människor, en regelsamling lik Svea Rikes Lag, som man ska känna till. Gör man inte det anses jag vara en som ska besvara frågeställarnas undran om dessa regler. De som missförstår ordet tror att det handlar enbart om rätt bordsplacering, skofärg, visitkortsvikande, bordsskick med mera sådant.

Så är det inte, förstås, etikett är det förväntade i varje möte, underförstått eller uttalat, och med kunskap om vad dessa förväntningar innebär blir mötet lättare och kanske bättre.

Men till min spalt kommer allt fler frågor om hur man svarar på besvärande frågor och hur man agerar i situationer där så kallade etikettregler inte kan tillämpas. Dessa frågor besvarar jag med den insikt jag har fått genom lång och personligt upplevd kunskap om skilda samhällsmiljöer och förstås med kunskap i formell etikett och dess tillämpning. Det är alltså mer än vad som ryms i mångas föreställning om ordet "etikett" och därför har spalten bytt namn till det mer lättförståeliga begreppet Hyfs och stil.

Etikett i den snävare meningen får god plats även där.

Magdalena Ribbing