Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/12/16/larv-i-hiss-5633/

Fråga om hyfs och stil

Larv i hiss

Fråga: Jag fick idag mitt uppförande när det gäller hissåkande ifrågasatt och jag undrar om det finns några allmänt gällande regler.

Situationen var följande: jag kliver in i en hiss några sekunder efter en äldre dam som skjutsar en man i rullstol. Jag trycker på knappen till det våningsplan jag ska till, efter ungefär en halv sekund piper damen att "och du frågar inte vilken våning vi ska till". Inser att jag varit lite ohövlig, jag kunde faktiskt ha frågat och tryckt åt henne också när jag ändå var där och tryckte, hon har nämligen lite svårt att nå p g a rullstolen. Jag ursäktar mig och frågar vänligt vilken våning de ska av på, hissdörrarna har inte gått igen än och det är gott om tid att trycka in fler stoppställen.

Får till svar att de ska av på samma våning som jag, men eftersom de var först in i hissen har hon "första tjing " på att trycka in sitt stoppställe. Vi fortsätter hissturen under en tryckande tystnad.
Så nu undrar jag om det finns några turordningsregler när det kommer till att trycka in stoppställen i en hiss, och hur dom då lyder?

Svar: Bevare mig väl! Ibland undrar jag hur somliga har tid och ork att hålla på med totalt onödiga fjantigheter. Du råkade möta en larvig människa, möjligen en etikettdesperado och sådana behöver man inte bry sig om, dem kan man skratta vänligt åt (invärtes föralldel) och ge sjutton i.

Kanhända menade hon att hon som kom först in i hissen skulle få sin “hållplats” markerad först för att inte riskera att hissen for till ett annat plan innan hennes, tänk, hon kunde ha försinkats flera sekunder. Men idag tänker flertalet hissar så bra själva att de stannar vid de olika planen i den ordning dessa uppenbarar sig.

Nej, det finns inga allmänt vedertagna turordningsregler som föreskriver vem som har rätt att trycka på vilken knapp först i en hiss. Även om man är totalt absorberad av sina personliga rättigheter så finns gränser för vad man får förvänta sig.

Magdalena Ribbing