Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 18:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/12/16/odor-pa-jobbet-5634/

Fråga om hyfs och stil

Odör på jobbet

Fråga: Arbetar på kontor där man har varsitt rum på rad i en korridor. Går förbi ett rum ur vilket en tydlig lukt av tobaksrök tränger ut i korridoren. Kan man då gå in till den stackars rökare som sitter där och vänligt be att den håller dörren stängd om sig för att skydda arbetskamraterna från stanken? Att bara stänga dörren själv med en glad min löser ju inte problemet mer än tillfälligt. Kan man göra något alls utan att uppfattas som ohövlig?
 
Förtydligande: Det är naturligtvis ingen som röker på rummet. Det gör man utomhus. Men jag känner ingen rökare som byter kläder när den går in igen efter rökpausen.

Svar: Alla doftar inte som sommarängar. En del har fotsvett, andra byter inte underkläder, somliga har stekt strömming just innan de går till jobbet, vissa har besökt stallet, några har glömt att tvätta sig på fjorton dar. Och en hel del röker rejält. Få eller ingen, som du påpekar, byter kläder innan de sätter sig på jobbet bland andra. Och där uppskattar inte alla dessa odörer.

Alla sprider vi något slags lukt. Det ingår i vår rätt att vara människa. En del lukter är värre än andra, men jag har svårt att se hur man skulle kunna kunna förbjuda eller hindra illaluktarna. De finns. De har också rätt till det gemensamma doftutrymmet.

Man får helt enkelt stå ut.

Eller vid tillfälle vädja milt till illaluktarna om att byta till en rökrock när de röker och ta av den när de återgår till civilisationen, eller vad den rökfria miljön kan kallas.

Magdalena Ribbing