Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 22:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/12/17/misstankt-van-5647/

Fråga om hyfs och stil

Misstänkt vän?

Fråga: Jag och några vänner var på middag hos en annan vän här om kvällen. Vi har inte känt varandra så länge, vissa längre än andra men, middagen har varit en informell sådan som vi har turats om att ordna under hösten. Alltid mycket trevligt och uppskattat precis som den här senaste gången, vilket var första gången vi var hemma hos den här vännen. Men dagen efter middagen fick jag och de andra varsitt mejl om att vi var misstänkta för att ha tagit en tydligen fin, nyutkommen CD från värdens samling.

Så jag undrar, hur hanterar man detta? Som den misstänkta tjuv jag nu är, ska jag mejla eller ringa och förklara att det inte var jag? Eller bara strunta i det och inte mer gå hem till personen, även om det är tveksamt att man blir bjuden igen efter detta. Och som värd, vad är korrekt agerande i det här fallet? Ett rationellt resonemang enligt mig, är att först verkligen försäkra sig om att man inte har förlagt/slarvat bort sin ägodel innan man anklagar sina gäster. Sedan, om man kan utesluta det och är säker på att det rör sig om stöld, av principskäl inte bjuda hem dessa personer igen, alternativt inte umgås med dem mer alls. Men värden i fråga verkar inte alls dela min mening, så vad göra?

Svar: Usch en så trist situation.

Kanske kunde den ha hanterats lite smidigare. Värden kunde ha mejlat alla och frågat om någon händelsevis hade sett eller råkat få med sig CD:n eftersom han har letat överallt utan utan att hitta den.

Men det hade ändå varit en antydan om stöld, förstås. Och då får man som bestulen bestämma sig för om man vill ha kvar sina vänner, eller inte. För precis som du skriver, någon mer inbjudan till denne värd är knappast tänkbar efter det att han klargjort sin misstanke. Inte heller att ni andra bjuder hem honom. Hur skulle en god samvaro kunna uppstå med denna underliggande stöldmisstanke? Att den som eventuellt och medvetet som man får anta, plockat med sig CD:n plötsligt skulle ångra sig och säga att ”hoppsan, jag fick visst med mig din CD, här är den” är knappast troligt.

Ville värden fortsätta vara vän till er andra så skulle han ha försökt komma över att CD:n försvunnit, och nästa gång han hade er som gäster sett till att ta undan stöldbegärligheter. Han skulle inte ha kommit i närheten av att anklaga någon – det går inte att umgås med dem man misstänker för stöld, och inte för de misstänkta att vara vän med den som anklagar.

Men precis som du skriver, först skulle värden ha uteslutit varje annan möjlighet till denna förlust. I ditt ställe skulle jag inte ringa och säga att det inte var jag som tog CD:n. Något så självklart behöver man inte meddela.

Magdalena Ribbing