Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/12/21/dejtnej-5672/

Fråga om hyfs och stil

Dejtnej?

Fråga: Jag är en 25-årig tjej som undrar lite över hur det är med att ”dejta”, jag vet inte riktigt hur jag bör förhålla mig efter ett långt samboförhållande som nu är slut. Hur avböjer man på bästa sätt en trevlig inbjudan?

Jag skulle säkert vilja vara vän med personen i fråga men känner att han vill något mer. Eller är det kanske inte så? Kanske är jag bara ovan att tänka på män på det viset. När jag var tillsammans med min förre detta sambo visste jag ju direkt var gränsen gick och att personen i fråga visste att jag hade en pojkvän. Det var på ett sätt väldigt skönt, eftersom jag inte alls uppskattar män som är alltför påflugna.

Svar: Det är inte lätt att hålla någon som hoppas på mer, på precis lagom avstånd. Men du kan försöka med att säga till den intresserade personen att du gärna går ut med honom men att du måste pussla in mötet bland allt annat som du gör för du har så många engagemang. Det skulle kunna tydas som att du redan har en pojkvän men också  betyda att du jobbar mycket, pluggar extra, sportar eller något annat. Det behöver du inte beskriva, men det ska vara en vänlig antydan att du bara är intresserad av att mötas på ett vänskapligt plan.

Egentligen vore det bäst om du kunde säga rent ut ”jag går gärna ut med dig, men tro inte att det betyder något mer än att vi ses som kompisar”. Men så spikrakt uttrycker man sig vanligen inte, det är lite för bryskt för den umgängeston som brukar anses trevlig.

Magdalena Ribbing