Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/12/23/klaga-pa-nagelbitare-5686/

Fråga om hyfs och stil

Klaga på nagelbitare?

Fråga: Min flickvän biter på naglarna och jag har väldigt svårt att inte tänka på det varje gång hon gör det. Extra jobbigt blir det för mig när hon gör det ute på stan, som i julhandeln då hon först klämt och känt på en vara och sen ställer sig och biter och funderar på om hon ska köpa den.

Nagelbitning ser jag som en dålig och äcklig vana, så som att stå och peta sig i näsan t.ex. Men hon är inte av den uppfattningen.

Jag har försökt att snällt påpeka problemet, och ge små blickar då det känns olämpligt, men det gör det snarare värre.

Finns det ett korrekt sätt att bete sig runt detta? Är det ohyfsat av mig att påpeka?

Svar: Nagelbitning kan vara relaterad till något slags stress, något som man har svårt att själv påverka. Men det är som du skriver, obehagligt att någon biter på sina naglar. Att stoppa fingrarna i munnen, och utan mellanliggande handtvätt ta i saker som andra ska ha, är självklart fel och det kan gärna alla nagelbitare och tandpillare tänka på.

Det är inte ohyfsat, som du undrar, att du säger något till din flickvän. Rimligen har ni en så pass nära relation att du kan säga till henne på ett gulligt sätt att du tycker att nagelbitandet är jobbigt att höra och se. Försök förklara för din flickvän att hon nog har ett litet tvångssyndrom, som det kan finnas hjälp mot. Något medel som brukar finnas på apoteket kan hon börja med, exempelvis en illasmakande vätska som stryks på naglarna. Eller kanske det räcker med att hon verkligen blir medveten om det synnerligen ocharmiga med hennes nagelbitande?

Magdalena Ribbing