Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Tack – varsågod?

Fråga: Jag och en bekant är oense i frågan om användningen av tack eller varsågod. Till exempel fallet när man håller upp dörren för en främling och får ett tack, skall man då svara med varsågod eller tack? Finns det några riktlinjer att gå efter? En av idéerna vi har är att varsågod används när en vara traderas och tack när en tjänst utförs.

Vore underbart om du kunde reda ut detta spörsmål och stilla vår fejd.

Svar: När någon gör en tjänst, exempelvis håller upp en dörr, säger den som kommit i åtnjutande av tjänsten ”tack” eller ”tack så mycket”. Den som utfört tjänsten svarar då antingen med ett leende utan ord eller med ett vänligt ”varsågod”.

När man köpt något och betalar säger man ”tack” till den som hjälpt till att ta fram varan eller tagit betalt för den. Den personen svarar då med ett ”tack” eller ”varsågod” eller med att önska en “trevlig dag” vilket har blivit rutin i många livsmedelsbutiker – en trevlig sådan enligt min uppfattning.

Gammaldags begrepp att använda som svar på “tack” är “väl bekomme” eller “åh, ingen orsak”. Nutidssvenska är att säga “inget problem” när någon säger tack. Notera att jag inte föreslår det som ett alternativ.

Magdalena Ribbing