Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/02/24/jag-och-min-plats-6426/

Fråga om hyfs och stil

Jag och min plats!

Fråga: Det är en fullsatt buss i snökaoset. Alla sittplatser är tagna, även den för äldre längst fram i bussen. Där sitter en man i 30-årsåldern, tydligen inte rörelsehindrad. Bredvid honom står två 70-åringar som inte riktigt njutar av en ruggig busstur. Chauffören säger ingenting, de två personer som hade behövt en sittplats säger ingenting heller. Vad den där mannen skulle ha gjort är enkelt att säga. Men vad borde jag har gjort, jag som står i närheten?
Är tacksamt för ett svar, då jag verkligen inte kunna bestämma mig.

Svar: Trist läge - jag har också varit med om liknande situationer, som nyligen då en förälder (förmodar jag) satt i en smockfylld blåbuss med en ungefär femåring på platsen intill; alldeles nära stod flera åldringar med och utan käpp. Barnet reste sig givetvis inte av sig självt, men föräldern kunde ju ha tagit det i knät, tycker man. Ingen sade något, inte jag heller, efter den gång då jag vänligt uppmanade en vuxen att ta sitt barn i knät för att ge plats åt en gammal böjd kvinna, varvid den vuxna fräste till mig och barnet började vråla. Så jag förstår ditt dilemma!  

Faktiskt vet jag inte hur man ska göra i sådana här lägen. Kanske chaufförerna skulle kunna ha en fras som gjorde passagerarna uppmärksamma på att små barn inte måste ha egna platser i fyllda bussar, och att yngre gärna kan resa sig för andra som tydligt bör sitta. Som det stod förr i bussarna: lämna din plats till den som behöver den bättre. Även yngre personer kan ha behov av att sitta, men jag tror inte att alla som nu lugnt och likgiltigt sitter har sådana problem som hindrar dem att någon gång resa sig för andra som mycket tydligt skulle behöva sitta.

Magdalena Ribbing