Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Bakelsefel?

Fråga: Jag arbetar på ett kafé som bland annat saluför bakverk som gäster ibland väljer att referera till som ”negerbollar”, gärna upprepade gånger. Mina arbetskamrater och jag tycker att detta är ett undantag från regeln ”kunden har alltid rätt” och vill på ett hövligt men bestämt sätt gentemot gästerna markera att vi ogillar detta språkbruk. Har du några förslag på vad vi kan säga?

Svar:
När du hör ordet ”negerbollar” säger du vänligt ”chokladbollarna, menar du?” och då säger kunden kanske ”vadå negerbollar heter det ju”, och då säger du ”den här bakelsen heter chokladboll, är det den du vill ha?”
 
Ge inte efter, alltså, utan upprepa idogt det korrekta begreppet. Så småningom kommer kunderna att förstå. Kan man hoppas.

Magdalena Ribbing