Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-01 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/03/02/snygg-spaghettistil-6536/

ETIKETTFRÅGAN

Snygg spaghettistil?

Fråga: Jag och min man har lite olika sätt att äta spaghetti på. Jag äter som vanligt med kniv och gaffel medan han vill ha en sked och gaffel och med skedens hjälp rullar upp spaghetti på gaffeln. Vilket är mest korrekt? Eller är båda helt okej? Vore kul att höra vad du tycker.


Svar: Viktigast när man äter i sällskap med andra är att få i sig maten prydligt, spillfritt och relativt ljudlöst. Därutöver finns en del finesser som kallas snyggt bordsskick som ofta befrämjar trevnaden kring matbordet. Enligt detta gäller beträffande spaghetti att den aldrig skärs med kniv, utan äts med gaffeln i höger hand.


Vill man äta spaghetti korrekt ställer man gaffeln rakt upp mitt i spaghettihögen, snurrar den ett varv eller två så att en lagom liten omgång rullas upp på den, och stoppar i munnen. Man rullar inte upp för stor omgång, då går det inte att få i sig spaghettin utan klet kring munnen.


Sked är inte rätt enligt formellt italienskt bordsskick, även om jag vet att det förekommer, inte minst för turister. Men som sagt, på italienskt elegant sätt får man i sig spaghettin med enbart gaffelns hjälp, och det gäller också i Sverige. Om man vill!


Och som kommentar till din sista mening (och till alla som nu kommer att hävda att i Italien äter alla pasta med skedhjälp): mitt svar baseras inte på vad jag personligen tycker, utan på min kännedom om vedertaget snyggt bordsskick (vilket föralldel råkar sammanfalla med vad jag anser).

Magdalena Ribbing