Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 12:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/03/25/sked-en-skymf-6797/

Fråga om hyfs och stil

Sked en skymf?

Fråga: Hur förklarar jag för en väninna att hennes dukning är lite märklig? Det bjuds till trerätters. Förrätten är skaldjurcsocktail, det är dukat med gaffel och kniv som är placerade på rätt sätt, men sen kommer problemet. Längst till höger ligger en kaffesked som är avsedd att äta förrätten med. Här i landet är vi fostrade att äta fast föda med gaffel och kniv, det känns som en skymf mot maten att äta med sked.

Svar: Det är minsju ingen "skymf mot maten" att äta med de bestick som värdpersonen har dukat med! Gäster gör rätt att anpassa sig till det som bjuds, både beträffande mat, dryck och arrangemang. Att du inte vill äta skaldjurscocktail med sked är en annan sak - det vill inte jag heller och skulle inte duka med sked om det inte är flytande föda. Men jag skulle inte heller säga ett knyst till någon om den olämpliga skeden, ifall en sådan lagts fram. Du får ju i dig skaldjurscocktailen med hjälp av skeden. Då är det bra nog, fasligt långt från förolämpande av någon eller något.

Många dukar med enbart dessert- eller kaffesked till tårta, mousse och liknande desserter. Som gäst i ett privat hem skulle jag aldrig komma på tanken att be om en gaffel istället, däremot om jag vore på krogen.

Magdalena Ribbing