Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 07:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/04/05/stryka-skrynklig-festskjorta-6848/

ETIKETTFRÅGAN

Stryka skrynklig festskjorta?

Fråga: Min man har fått för sig att det är jättesnyggt med skrynklig skjorta.


Han säger att han har läst i tidningar att det är massor av tjejer som tycker att det är jättesnyggt.


Jag har problem med det när vi ska vara fina tillsammans för jag tycker det är fruktansvärt hemskt med en skrynklig skjorta som absolut ska vara struken (i min värld). Observera att det finns skjortor som naturligt ska vara skrynkliga men det hör inte hit när man ska vara uppklädd – jag blir ledsen när jag gör mig jättefin och anstränger mig för att han ska tycka att jag är fin och så kommer han med skrynklig skjorta, det ser slarvigt, slött och dåligt ut.


Vill bara tillägga att jag dessutom mer än gärna stryker skjortorna åt honom.


Svar: Din man har väl sett någon tidskrift eller tidning med modedesperata påhitt - vad ska de hitta på för att visa “nyheter”? Det kanske bara finns skrynkliga skjortor att ta till? Men det är självklart inte snyggt i formell mening att ha en skrynklig skjorta annat än till direkt sportbruk eller gräva-i-trädgården-bruk. Att ha en struken skjorta är rätt och hövligt mot omgivningen. Skjortor är vanligen sydda för att vara strukna.


Så förklara detta för din man. Vill han inte förstå kan du ju inte göra något. Han får skämmas för sig själv, du behöver inte skämmas för honom. Men du kan ju säga till honom att det uppfattas som trist med en ostruken skjorta till annat är djupaste vardag, oavsett om han tror att det är “massor av tjejer” som tycker det är jättesnyggt. Han får helt enkelt bortse från denna tjejmängd och dess smak.


Magdalena Ribbing