Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 14:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/04/06/brollopsrottforbud-6892/

ETIKETTFRÅGAN

Bröllopsröttförbud?

Fråga: Våren är bröllopens tid och själv är jag bjuden på två bröllop i maj. Till det ena bröllopet har jag köpt en vacker röd klänning som slutar precis ovanför knäna, klädkoden är mörk kostym. Nu såg jag i TV (Elin Kling i TV4:s Förkväll) att rött på bröllop ska undvikas för att det är "älskarinnans färg". Tidigare trodde jag bara att det var vitt och svart som var olämpligt. Tycker du att det är en något förlegad regel som inte bör följas (angående den röda färgen alltså) eller bör jag ha något annat på mig?


Svar: Du kan ha en knallröd klänning som bröllopsgäst! Det löjliga tramset om att kvinnliga bröllopsgäster i rött skulle haft ihop det med brudgummen kan  ingen människa med normalt förstånd tro på. Varför skulle en kvinna genom att välja en viss färg visa upp sitt sexliv? Att hon dumpats av brudgummen, eller själv dumpat honom? Vilken etikett, stil eller hyfs skulle förespråka något sådant?


Någon “regel” eller underförstådd sed att kvinnor i rött på bröllop skulle haft ett förhållande med brudgummen finns INTE. Det är bara något som okunniga och icke tänkande personer inbillar sig.


Att TV sprider detta fjant är beklagligt. Det går att ta reda på fakta, inte minst innan man offentligt hävdar något (förr var detta grundläggande i journalistisk verksamhet). Om man själv är osäker frågar man någon kunnig person. Att tvärsäkert påstå detta om röd-klänningsförbud är enbart fånigt.


Faktiskt förstår jag inte hur någon kan tro på det. Frågan återkommer alltför ofta och därför tar jag upp den igen, denna korkade missuppfattning är spridd särskilt hos personer som inte tänker efter ett dugg.


Alltså: det är jättebra att åtminstone du funderar på orsaken till detta falska påhitt. Du tar förstås din röda klänning - och när någon okunnig medgäst vill visa upp sin dumhet genom att säga något till dig om klänningsfärgen, så kan du förklara det jag har svarat. Vänligt förstås, du har ingen anledning att försvara ditt färgval, men du kan be den som säger något spydigt till dig att förklara varför.

Magdalena Ribbing