Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/04/09/ratt-ringerfinger-6900/

Fråga om hyfs och stil

Rätt ringerfinger?

Fråga: Vid en tjejmiddag för en tid sedan hade jag prytt mina fingrar med flertalet ringar, de flesta äkta arvegods. Jag hade ringar på både ring- och lillfinger på högerhanden samt på lång- och ringfinger på vänsterhanden. En av mina väninnor höjde på ögonbrynen när hon upptäckte detta och frågade om jag gått och förlovat mig. Det har jag inte, men hon påstod att hade man en ring på vänster ringfinger betydde det alltid att man är förlovad. Det är nog första gången jag hört det, jag har ända sedan tonåren burit ringar på det fingret utan att någon reflekterat över detta tidigare. Jag tycker det är synd att låta fina ringar ligga och damma i en smyckeask och aldrig användas. Hon stod dock på sig och sade att så var det.

Betyder användandet av ring på vänster ringfinger alltid att man är förlovad?

Svar: Du som har många ringar kan ha glädje av min helt nyutkomna bok på bokförlaget Natur & Kultur “Ringar, trohet, tillhörighet, glädje”. Den finns att köpa i dn.se/bokhandel, i vanliga bokhandlar och kan lånas på bibliotek. Där får du hela den spännande historiken om ringar och deras bruk och mängder av bilder på alla slags ringar.

Att man har en ring på vänster ringfinger betyder inte automatiskt att man är förlovad. Det finns en tydlig symbolik i en slät ring på vänster ringfinger, och en möjlig med en ring som har den internationellt traditionella formen med en ädelsten centrerad eller ett motiv centrerat, exempelvis en ädelsten i färg omgiven av diamanter i så kallad karmosé. Men att varje ring buren på vänster ringfinger automatiskt innebär förlovning är ett missförstånd.

För den som inte vill förefalla förlovad eller väcka någon tanke om detta är det ju enkelt att avstå från att bära ring på vänster ringfinger, man kan ha ringen på höger ringfinger, eller något av lillfingrarna.

Magdalena Ribbing