Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/04/14/betalande-brollopsgast-6957/

Fråga om hyfs och stil

Betalande bröllopsgäst?

Fråga: Jag och min sambo ska gifta oss och är väldigt glada för det. Vi vill gärna bjuda den närmsta släkten och några nära vänner. Min fråga är hur stor kostnad vi kan lägga över på de inbjudna i form av rese- och boendekostnader? Vi har tänkt att gifta oss på annan ort än där de flesta kommer ifrån (dock i Sverige) och vi har möjlighet att ordna boende till några men inte alla. Det finns möjlighet att bo i stugor eller på hotell i närheten men det innebär ju en större kostnad. Hur kan vi göra för att detta ska kännas rättvist för alla? Vi har ingen möjlighet att betala hotell utan kan i så fall inte bjuda lika många. Hur kan vi formulera detta på ett bra sätt på inbjudan?

Svar:
Tyvärr ger jag dig nu ett svar som jag inte tror att du vill ha: avstå från att skapa extrakostnader för gästerna. Om det inte finns starka skäl för er att vigas på en avlägsen ort är det bäst att hålla bröllopet där det åsamkar gästerna så få extrautgifter som möjligt, alltså där de flesta redan bor.

Går inte detta av någon anledning, utan ni väljer den avlägsna orten, så måste alla gäster behandlas lika, kanske med undantag för föräldrarna till brudparet. Men att skilja mellan gästerna så att några bor gratis och andra betalar, det blir inte trevligt.

Att gästerna måste resa till orten är ju en kostnad redan det, så på inbjudan bör det stå att gästernas närvaro är den enda present ni vill ha, resan och boendet är istället för presenter. Ändå vill de flesta ge en bröllopspresent. Det blir alltså dyrt för gästerna – tänk efter om det är värt det.

Magdalena Ribbing