Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-06 14:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/04/20/slapp-mina-lockar-7006/

Fråga om hyfs och stil

Släpp mina lockar!

Fråga: Nu blev jag satt i klistret i en situation jag över huvud taget inte visste hur jag skulle ha handskats med. Jag är en grabb i 20-årsåldern som belönats med tjockt och fint hår på skalpen. Konnässörer som lägger märke till detta vill ibland provklämma på frisyren och ge beröm. Att bli klappad i nacken brukar vara en njutbar aktivitet för mig, men när främlingar vill ägna sig åt detta kan jag ibland bli väldigt obekväm och förlägen. Som senast vid en större social händelse, då en avlägset bekant dam helt oapropå och utan förvarning började provkänna på nackhåret. Fastän hon mycket uppskattade kvaliteten i detta blev jag helt perplex och kände mig som tidernas driftkucku.

Hur hade jag artigt ha kunnat få denna välmenande kännare att förstå att mina lockar är något som med fördel beundras på avstånd?

Svar: Att så många tar sig friheten att röra vid andra är ett ständigt problem, ser jag av frågorna till min spalt. En klapp, en snabb beröring, en liten kram kan vara trevligt, det är ofta vänligt menat, det kan vara en förstärkning av något man säger – men det måste absolut ske med underförstått eller uttalat godkännande av den som blir klappad på, kramad, rörd vid.

Du har fått förmånen att ha en charmant kalufs och den är alltså oemotståndlig för andra som helt obetänksamt klappar dig på huvudet. Du har rätt till din integritet och ska inte behöva bli rörd vid av andra än de som du önskar ska ta på dig.

Alltså kan du säga nästa gång någon rör vid din frisyr "ursäkta, men det är mitt hår" eller “hoppsan, se men inte röra”. Och så drar du dig snabbt undan den oönskade beröringen. Det kommer att upptas som en liten oartighet eller rentav ovänlighet från din sida mot den som "bara vill vara vänlig". Men det är faktiskt inte okej att klappa och smeka andra utan deras medgivande. Den som inte fattar detta får faktiskt stå ut med att bli lite snäst. Du kan ju försöka vara vänlig i ditt avvisande!

Magdalena Ribbing