Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fråga om hyfs och stil

Visningsvett?

Fråga: Jag har en fråga som jag inte sett tidigare, den handlar om visningar av bostäder inför försäljning. Jag har själv gått på ett stort antal på senare tid och har nu haft visning på min egen bostad. Jag slås av hur folk bär sig åt på visningar och undrar hur du tänker kring detta.

Jag är helt på det klara med att man vill titta i linneskåp och garderober för att bilda sig en uppfattning om förvaringsutrymme, likaså i köksskåpen. Personligen drar jag gränsen vid badrumsskåpet men vid min egen visning var det tydligt att man tittat i det och även flyttat runt på det lilla som fanns kvar (det allra mesta bortplockat förstås). Det hade också suttits/hoppats/legats i sängar - med all säkerhet av små barn men jag tycker nog att man bör göra klart för barnen att det inte är en allmän lekplats man befinner sig på. Likaså hade prydnadssaker flyttats runt och arrangerats efter storlek, förstås också av ett eller flera barn. Det är ju ingen större skada skedd, men jag reagerar ändå på den släpphänthet det i alla fall i mitt tycke skvallrar om.

Vid ett tillfälle när jag själv var på visning, lade sig båda föräldrarna bekvämt tillrätta i dubbelsängen med händerna knäppta under nacken medan barnen slängde sig i fåtöljen i samma rum under det att man diskuterade det eventuella boendets kvaliteter, helt obekymrade om övriga spekulanter som lätt förvånade stannade på tröskeln till sovrummet då man nästan fick intrycket av att det var de nuvarande lägenhetsinnehavarna som dröjt sig kvar. Jag har också hört om vuxna människor som passat på att utnyttja toaletten (små barn kan jag förstå). Nu väntar jag bara på att höra om någon som tagit sig en macka från kylskåpet eller kanske slagit sig ned i soffan försedd med ett glas vin och slagit på tv:n.

Hur resonerar människor tror du, när de beter sig så här?

Svar: Visningar av bostäder är en egen kultur, ibland okultur hör man av skräckberättelserna. Bostadens innehavare ska inte vara närvarande - jag förmodar för att just sådant som du beskriver brukar inträffa. Många människor saknar alltför ofta all känsla för andras integritet. Det är som vore någon annans hem allmän egendom bara därför att innehavaren vill sälja eller byta sin bostad. Tydligen är det inte ovanligt att människor som inte alls ska köpa eller byta bostad går på visningar för att se hur andra “har det”.

Mäklarna som är närvarande vid visningarna verkar inte våga säga till när de presumtiva kunderna beter sig som om de inte hade minsta vett, hänsyn eller uppfostran. Allt det du beskriver är självklart helt fel, möjligen med undantag för användandet av toaletten som man måste tillåta i så kallat nödfall. En kort beskrivning av hur man beter sig vid visningar kunde gärna bifogas annonser och utdelade papper. Där skulle stå ungefär "tänk på att du är i en annan människas hem, rör inte annat än det du verkligen måste, be mäklaren öppna om du vill se skåputrymme, provligg inte sängarna och håll efter medföljande barn så att att andras egendom respekteras".

Det kanske rentav vore viktigare än de blå plasttossorna som brukar delas ut?

Magdalena Ribbing