Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-04 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/04/28/tallriksluktare-7083/

ETIKETTFRÅGAN

Tallriksluktare?

Fråga: Att föra upp den nyss serverade tallriken med mat till näsan, eller böja sig framåt och lukta på maten, oavsett det är på krogen, eller på privata middagar anser jag vara inte bara ohyfsat och obildat, utan rent av vara ett  drängbeteende.
Man ser det allt oftare, även på teve.


Förr gjorde man inte så, det var nästan lika illa som  att snyta sig i servetten eller i bordduken.
Har jag fel?


Svar: Du har helt rätt. Det pinsamma tallriksluktandet har blivit vanligare på senare tid. Svårt att hejda, tror jag, när även så kallat världsvana personer gör så här. Kanske handlar det om ett ökat intresse för gastronomi och kulinariska finesser. Men det gör inte luktandet på mat bättre. Så gör man alltså inte. Absolut inte.


Magdalena Ribbing