Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/05/12/lararkladsel-7119/

ETIKETTFRÅGAN

Lärarklädsel?

Fråga: Ibland diskuteras det huruvida man borde inför skoluniform eller inte. Jag brukar ofta tänka att om det är några som skulle behöva uniform så är det lärarna. Jag är själv lärare, på gymnasiet, och tycker att många av mina kollegor klär sig väl avslappnat. Jag anser att man som lärare bör klä sig prydligt för ge ett professionellt och seriöst intryck - både inför elever och föräldrar. Kläder är ju så mycket mer än tygstycken att skyla kroppen med. Jag saknar alltså en tydlig klädkod för lärare. Har du någon åsikt i frågan? Hur klär man sig lämpligt som lärare?


Svar: Lärare är förebilder, eller ska vara det. En nonchalant eller utpräglat eller desperat modeklädd lärare ger fel signaler till eleverna. En lärare i trasiga modejeans och T-shirt eller liknande fritidsklädsel visar sina elever - säkert oavsiktligt - bristande respekt och får svårt att kräva respekt från eleverna. En lärare klädd i urringad top och minikjol visar sina elever att modet är viktigare än eleverna; man är inte klädd som på privat bjudning eller diskotek när man undervisar. Det behöver som sagt inte vara genomtänkt från läraren, men är likafullt fel.


Detta bör vara fullkomligt självklart för varje tänkande lärare. Och skulle det inte vara så brukar det finnas en rektor, ett lärarkollegium som kan komma överens om en klädstandard för lärarna. Liksom för mössbärande inne i skolan, eller andra markeringar.


Med sin klädsel sänder man en signal till dem man möter. Det gäller överallt i samhället, inte minst för lärare.


Magdalena Ribbing