Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/05/20/knivbruk-7245/

ETIKETTFRÅGAN

Knivbruk?

Fråga 1: Ett problem är den "regel" som de flesta verkar ta till sig med allvar: den som säger att man inte får säga till någon som gör ett etikettsfel...
Hur ska de unga lära sig då? Det var min första fråga.


Den andra lyder: finns det något tillfälle då man får äta med kniven, dvs stoppa den i mun?


Jag är en reseledare i 60-årsåldern och träffar ofta på chaufförer, som låter servetten ligga kvar på bordet, håller besticken "upp och ned", lägger armbågen på bordet och stoppar kniven i munnen. Beroende på deras ålder reagerar jag olika. Oftast säger jag absolut ingenting, men är de riktigt unga och sympatiska, vill jag gärna ge dem en "hjälp på vägen" och talar försiktigt i enrum om de kan bli ännu trevligare om de etc...


Gör jag jag rätt eller fel - och får någon stoppa kniven i munnen? En ung man påstod att det var tillåtet när man äter fisk.


Fråga 2: Då och då ställs bordsskicksfrågor och en sak som alla då verkar ense om är att man aldrig ska stoppa kniven i munnen. Varför ska man inte det? Visst det är kutym och ofint, men varför? Hur kan en kniv vara otäckare att se i någon annans mun än en gaffel?


Själv tycker jag att kniven är ett utmärkt verktyg att stoppa i munnen. Man skär en god bit anklever och stoppar sedan i munnen. Varför skrapa av den på gaffeln först? Och den goda såsen - lätt som en plätt att fösa upp på  kniven, men i stort sett omöjlig att få upp på en gaffel.
Varför är det alltså fult att stoppa kniven i munnen? Det är ju ofta det mest praktiska.


Svar: Det som är olämpligt är att påpeka andras tillkortakommanden – vilket inte är detsamma som att vänligt informera om något, diskret och utan utpekande eller förlöjligande. Visst ska man avstå från att kritisera andra för deras eventuella "fel", men den uteblivna kritiken eller informationen kan också bero på att de flesta faktiskt tycker att det är obehagligt att korrigera andra. Så visst kan man i diskretion förmedla kunskap om det som brister, på ett vänligt upplysande sätt, som frågeställare 1 förefaller göra redan nu.


Att inte stoppa kniven i munnen är sedan mycket länge vedertaget gott bordsskick. Förklaringarna varierar, men ursprungligen troligen för att kniven från början var ett vapen och ett vapen stoppar man inte i munnen.


Den som stoppar kniven i munnen beter sig felaktigt vid ett formellt matbord. Det är lika fel som att rapa, vilket i en del kulturer anses artigt, men i ett hyfsat bordsskick enligt svensk (och mången annan) kultur är otänkbart.


Magdalena Ribbing