Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/05/25/ammande-overallt-7254/

ETIKETTFRÅGAN

Ammande överallt?

Fråga: Jag ber om ursäkt utifall min fråga har besvarats vid tidigare tillfälle, har försökt söka igenom spalten men inte funnit svar.
 
Min fråga gäller amning, som tidigare varit ett hett ämne i media. Jag förvånas över hur många som upprörs av att mödrar ammar sina barn vid kafébesök eller på andra offentliga platser. Tycker det låter som modernt kvinnoförtryck, en rest från ett samhälle där "kvinnans plats är vid spisen". Många verkar anse att mödrar med ammande småbarn inte har på offentliga platser att göra överhuvudtaget!
Själv skulle jag förmodligen välja att sitta lite avsides när jag själv får barn och ammar, men i mina ögon är det högst oförskämt att neka mödrar att mata barnen eller be dem gå in på toaletten bara för att folk inte kan slita blicken från brösten. Att brösten är så sexualiserade är ju en skandal i sig - syftet med dessa är ju att mata barnen, inget annat.
Jag har aldrig störts av mödrar som matar sina små, och tycker snarare att folk som inte tål att se denna helt naturliga handlig själva borde stanna hemma! Om detta är en så förskräckligt snuskig syn, hur gör vi då med alla par som kysser och tar på varandra, alla urringade och/eller tajta klädesplagg, alla män som går omkring utan tröja på sommaren och så vidare?


Svar: Frågan om publik amning har tagits upp flera gånger här, men en bra sökfunktion finns ännu inte framtagen för min spalt - det kommer så småningom.


Mitt svar är att amning gärna ska ske utan åsyn av andra ovidkommande personer. På krogen eller vid framträdanden som konsert, föreläsning osv är det inte alltid lämplig med en ammande mor. Hon kan för det allra mesta gå undan för att ge sitt barn mat, till en plats i närheten där de båda kan få vara i fred.


Det handlar inte om att andra inte kan "slita blicken från brösten" utan om integritet, moderns, barnets och omgivningens. Kvinnobröst är inte exponerade i vanliga fall på det sätt som ammandet kräver, och det har en orsak. Din uppfattning om bröstens enda syfte är knappast den vedertagna. Att jämföra amning med kramar och kyssar är inte heller adekvat, även om det givetvis är olämpligt med storkyssande och s k hångel i oinblandades närvaro.


Framförallt är det ingen vettig människa som anser att ammande är “snuskig handling” som du skriver – men det är inte detsamma som att ammande passar överallt och alltid.


Så: diskret ammande när så krävs: ja.   


Alltför öppet ammande på en krog eller formell bjudning: helst inte.


Magdalena Ribbing