Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/06/01/inte-bjuda-svarmors-man-7412/

Fråga om hyfs och stil

Inte bjuda svärmors man?

Fråga: Min svärmor och svärfar skildes kort innan vi hade vårt bröllop. Vi hade ingen lust att bjuda svärmors nye man så snart då det var en väldigt känslig situation. Svärmor hade uppfört sig fel anser vi. Hon kom ensam på bröllopet. Skulle vi bjudit den nye?

Nästan ett år senare hade vi en annan fest med framförallt vänner men vi bjöd också mina svärföräldrar. Men vi bjöd inte svärmors nye man. Min svärfar ville inte komma om den nye skulle vara med. Svärmor beslöt sig för att inte komma på festen. Senare sade hon att hon inte ville träffa oss förrän vi hade accepterat hennes nye man. Vad är rätt? Så småningom hade vi tänkt bjuda med den nye och då börja med ett litet mindre sammanhang.

Svar: Beträffande människors relationer är det alltid svårt att döma, det kan finnas mycket som inte sägs och som andra inte vet något om. Nu löste det sig med bröllopet, och festen, de inblandade var hyggliga nog att förstå varandra. Men ett faktum är ju att din svärmor har en ny man som därmed ingår i släkten. Man bjuder båda i ett etablerat par, oavsett hur illa man tycker om den ena halvan. Nu har du och din man tydligen bestämt er för en strategi för hur din svärmors nye man ska få nåden att följa med sin hustru i hennes familjesammanhang – men har ni berättat och förklarat det för henne? Eller bara på egen hand bestämt er för att utesluta hennes partner?

Att din svärfar inte vill vara med när hans exhustrus nye man är närvarande är deras sak, inte er. Din svärfar måste ju till slut acceptera att hans exhustru valt en annan man - det är ingen riksolycka, inte något ovanligt, mängder av äktenskap slutar med skilsmässa. Vuxna människor måste faktiskt stå ut med att sådant händer, och försöka hantera situationen så gott det går.

En ny partner gör klokt i att inte insistera på att få följa med i de nya familjesammanhang dit han eller hon inte är välkommen, till dess att situationen blivit mer normal. Och det ska den bli efterhand. Vuxna människor måste lära sig att bete sig som just vuxna människor som vet att livet inte är jättekul jämt.

Magdalena Ribbing