Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/06/24/insamlingsnamn-7622/

ETIKETTFRÅGAN

Insamlingsnamn?

Fråga: Jag brukar hjälpa till med insamlingar under skolåret till mina barns klasslärare samt höst- och vårinsamlingar till barnens idrottsledare.
Det jag noterat under åren är att det alltid finns vissa personer/familjer som alltid är villiga att lämna sitt bidrag, men att det också finns de som aldrig/sällan ger "sitt" bidrag. Hur skall man ställa sig till detta?
Hälsningarna på korten och presenterna/blommorna som lärarna/idrottsledarna får är alltid från klassen eller idrottsgruppen gemensamt, medan det egentligen bara är cirka två tredjedelar av denna grupp som bidragit.
Skall man på något sätt uppmärksamma detta genom att påpeka för de som sällan/aldrig betalar att göra detta, eller är det okej att skriva personliga hälsningar med namn från de i gruppen som bidragit?
Det känns lite som att "tigga" i det ena fallet men det känns lika fel att det alltid bara är vissa som bidrar och övriga åker med på "räkmackan" utan att någonsin lämna sin uppskattning.

Svar:
Insamlingar vållar nästan alltid problem, enligt vad jag ser av frågorna till min spalt. Jag tror inte att det är möjligt att skapa en total rättvisa så att varje elevs föräldrar bidrar med samma summa.


Så när det är föräldramöten, påpeka vänligt att insamlingar bygger på allas medverkan. Du kommer ändå inte att få en sådan. Och då är det bara att låta räkmackeglidarna hållas, om det nu är sådana de är - har du tänkt på att en hel del helt enkelt inte har dessa extrapengar? Att markera icke-bidragarna genom att utesluta deras namn i en givarrad blir snålhetsutpekande och allt sådant som kan verka hämnd är pinsamt.


Magdalena Ribbing