Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/06/25/kavajnedlaggning-7627/

Fråga om hyfs och stil

Kavajnedläggning?

Fråga: Kan DN och Magdalena leda en omdefinition i Sverige av klädkod kavaj? Vill föreslå att ni deklarerar att detta ord är dött och rekommendera alla att från och med nu skriva "mörk kostym" när det är mörk kostym som avses.

Klädkoden "kavaj" har ju tagits över helt av folk som hänger på sig en kavaj utan slips. Max tio procent av männen kommer i mörk kostym, övriga kommer i kavaj utan slips. Detta har hänt på varenda tillställning (utom en) jag varit på de senaste 15 åren, både ganska formella och enklare.

Det beror troligen på att folk inte vet vad kavaj betyder. Eller i ett fåtal fall kan jag tänka mig att folk avsiktligt väljer att bryta mot koden eftersom de vet att alla andra gör det. Det finns inte en chans att ordet "kavaj" kommer förstås som det är tänkt.

Klädkoden kavaj är död, låt oss överge den. Jag vill se fram emot fester där männen verkligen kommer i mörk kostym!

Svar: Problemet är inte klädkoden kavaj, utan att många av dagens värdpersoner och gäster så himla gärna vill vara traditionella och korrekta men inte förmår ta reda på vad detta innebär. De tycker att det är tjusigt med klädkod, men ingen sådan fungerar om inte alla gäster tolkar den rimligt entydigt.

Kavaj som angiven klädkod i den traditionella meningen är alltid hel kostym. Udda kavaj och udda byxor är vardagsklädsel. Slips är inte alltid nödvändigt om skjortan är snyggt skuren och passar utan slips - i ungdomliga sammanhang är det okej att vara slipslös. Att byta begreppet kavaj mot mörk kostym är ingen idé, mörk kostym är en högre nivå än kavaj som i sin tur är mindre formellt. Men kunde man hitta bättre begrepp för de olika klädnivåerna vore det jättebra! Jag har försökt men inte kunnat finna tydligare och mindre könsrelaterade ord för Högtidsdräkt, Smoking, Mörk kostym och Kavaj. Bättre förslag välkomnas!

Magdalena Ribbing