Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 05:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/07/01/kladkritik-7666/

Fråga om hyfs och stil

Klädkritik?

Fråga: Jag flyttade för några år sedan från landsbygden till Stockholm och har under min tid här gått över till en så kallad alternativ klädstil. När jag ska besöka mina vänner utanför storstadsområdena händer det ofta att mer ytliga bekanta kommenterar min klädsel på ett negativt sätt. Hur gör jag för att vänligt och utan att få epiteten "dryg 08" markera att jag klär mig på ett sätt som är både elegant och milt uttryckt socialt accepterat i min nuvarande hemstad?

Svar: Alla som avviker frivilligt eller ofrivilligt från den rådande normen vet precis vad du menar, de får höra diverse stöddigheter om hur de klär sig, kammar sig, pratar, äter osv. Du kan knappast göra något åt andras behov att visa sig som bättre genom att direkt kritisera någon annans klädsel, utseende med mera. Det kan ibland bero på att de försöker stärka sin egen självkänsla genom att klaga på andra.

Så förklara inte för dina kritiker varför du valt din klädsel, utan le bara snällt mot dem, småskratta lite och säg något åt det här hållet "vi har nog olika stil allihop, du också". Men var så vänlig du förmår, då klarar du dig bäst. Blir du sur eller upprörd vinner kritikerna poäng. Det ska du inte unna dem.

Magdalena Ribbing