Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 06:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/07/01/motesovilja-7661/

Fråga om hyfs och stil

Mötesovilja?

Fråga: I många år har vi bott i USA men börjar tillbringa allt mer tid i hemlandet. En dag stötte jag ihop med en gammal bekant och vi kom överens om att hålla kontakt. Vi höll den genom mejl och telefon och senare besökte de oss och övernattade i vårt hus här i Sverige, där de tycktes trivas.

Sedan vi kom till Sverige i år kontaktade vi dem per mejl för att meddela att vi var här och föreslog en träff. Fick aldrig svar på min förfrågan men fick däremot i samma veva ett massutsänt mejl med lustigheter från dem. De ringde häromdagen för att prata väder & vind men nämnde aldrig mitt förslag till träff.

Liknande har hänt en gång tidigare med en nyfunnen släkting och nu undrar jag om detta är ett typiskt svenskt beteende och hur man bör tackla det? I båda fallen är det alltså motparten som framfört önskemål om att hålla kontakt.

Svar: Förvånande många människor klarar inte av att bjuda hem andra. De har massor av skäl: hinner inte, kan inte laga lika fin mat som de har fått hos andra, har inte städat bokhyllan på länge, väntar på att få hallen målad, orkar inte bära hem vin, har ont om pengar och så vidare. Ursäkterna är oändliga. Och givetvis spelar de roll för den som har dem, även om de som väntar på att bli bjudna tycker att det är struntsaker. Kanske vill de gärna bjuda hem er, men förmår inte. En ivägslängd vänligt tänkt inbjudningsfras är en sak, att materialisera denna vänliga tanke blir något helt annat.

Du kan luftigt fråga "när passar det dig att vi ses?" och får då antingen någon förklaring ungefär som ovan till att det inte går, eller ett förslag till möte. Om det förslaget antyder att du ska bjuda hem dem kan du vända det med att säga att det vore roligt att komma hem till dem. Om svaret handlar om att mötet är omöjligt av si eller så skäl kan du föreslå någon enkel åtgärd, att ni kan ses ute någonstans och tar en kopp kaffe. Passar inga av dina förslag så får du nog vänta ut att hallen blir målad och att tiden rinner till hos dessa vänner.  

Magdalena Ribbing