Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/07/01/tacktalsratt-7662/

Fråga om hyfs och stil

Tacktalsrätt?

Fråga: Min fråga gäller tacktal efter middagen. Traditionellt så håller ju den man som har värdinnan till bordet tacktal efter middagen. Men vad gäller om middagsbjudningen hålls av ett homosexuellt par bestående av två män? Två kvinnor? Vad gäller om värden är en man men inte har någon värdinna?

Svar: Formellt hålls tacktalet av den man som sitter på värdinnans vänstra sida. Om värdinna saknas kan värdens bordsdam hålla tacktalet. Om värdens bordsdam inte vill tacktala kan den man som sitter på hennes andra sida hålla tacktalet. Alternativt den man vars bordsdam är den kvinna som sitter på värdens andra sida. Men vilken av dem som ska “tacka för maten” bör värden diskret antyda om minsta tvekan råder.

När det är två värdar hålls tacktalet av den man eller kvinna som sitter närmast den av värdarna som höll välkomsttalet, samma sak gäller förstås om det är två kvinnor som är värdpersoner.

Placeringen är enligt svensk tradition att mannen sitter på sin bordsdams vänstra sida. När det är en bjudning med enbart män eller enbart kvinnor är hedersplatsen, lika med tacktalarens, på värdpersonens högra sida.

Magdalena Ribbing