Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 21:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/07/04/etikettspalten-bilder-pa-natet-7686/

Fråga om hyfs och stil

Etikettspalten: Bilder på nätet

Sommarlov och semester brukar betyda bilder – foton som man tar själv men också foton som andra tar och där man finns med, kanske ovetande. Plötsligt är ens bild ute på nätet, Facebook eller annat. Vem som helst kan se var man har varit, vad man gjorde, vem man var med, hur man såg ut. Precis som att vara avbildad på en affisch uppsatt på synliga platser överallt.

Kul? Rätt? Frågan var uppe i min Hyfs & stilspalt nyligen. Någon hade varit på en sammankomst och ville inte förekomma på bild, av bestämda skäl vilket också sagts till om. På mötet togs bilder förstås, och dessa bilder publicerades på nätet. Helt fel, svarade jag: ”Det måste vara frivilligt för privatpersoner att medverka i den offentlighet som Facebook och andra sociala medier utgör. Nu är det inte så men det kanske kan bli, om fler protesterar mot att få sig utlagda på nätet. Oavsett skäl, faktiskt.” Mängder av kommentarer kom. Ger man sig in i leken får man tåla den, ansåg många – därmed menades att överhuvudtaget umgås med andra, eftersom det är så enkelt att ta bilder helt omärkligt. Men många tyckte att publicering är fel och berättade om trista följder.

Det finns ingen fungerande praxis mot oönskad bildutläggning. Var och en måste kräva och se till att få andras respekt för förbudet att finnas i de så kallade sociala medierna. Självklart ska man ha rätt att slippa vara med om det inte finns starka skäl att publicera, och det kan knappast vara fallet med bilder på privatpersoner som inte betett sig skurkaktigt.

Min personliga uppfattning är att även offentliga personer ska slippa den ständiga avbildningen utan medgivande. Det är orimligt att aldrig någonsin vara befriad från fotograferande eller filmande.
På kronprinsessparets bröllop i juni syntes det tydligt att en rad gäster tog upp sina mobiler och fotograferade vid vigseln och även senare. Professionella fotografer gjorde sitt jobb. Men att vara inbjuden gäst och utnyttja tillfället att kändisfotografera är oförsynt och pinsamt. Dålig stil!

Alla som vill ta bilder av andra och alla som vill publicera bilder av andra, fråga först. Ställ en allmän fråga på storfesten och individuella frågor när det är möjligt. Fråga både om det är okej att ta bilden, och att lägga ut den.  Och respektera ett nej! Det kallas vanlig hyfs och normal hänsyn.