Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/08/09/efterslappskalas-7842/

Fråga om hyfs och stil

Eftersläppskalas?

Fråga: Tack för en modern och välskriven spalt - för mig handlar etikett om respekt - och faktum är ju att allting blir roligare och trevligare om vi beter oss respektfullt mot varann.

Jag har en fråga rörande företeelsen "fest med eftersläpp". En eller ett par gånger har jag varit med om (både som middagsgäst och som eftersläppsgäst) att det bjuds in till festlighet där värdinna/värdpar antagligen känt att de inte haft ork/ekonomisk möjlighet att bjuda samtliga gäster på middagen. Således bjuds somliga in endast till det s.k "eftersläppet", alltså efter middagens slut då drinkar och dans tar vid.

Vad anser Du om detta? Den gången det hände mig kände jag, föga förvånande, mig som en andrahandssorterad gäst. Troligtvis var det inte detta värdparet avsåg, men jag anser att detta beteende är lite som att vilja äta kakan och samtidigt ha den kvar. För att förtydliga: antingen bjuder man ett mindre antal gäster på middag, eller, om man önskar ett större antal gäster, på drink med tilltugg (eller det plånboken tillåter).

Har jag överreagerat vid dessa händelser?

Svar:
Trevligt för mig med dina vänliga ord om min spalt!

Det du beskriver är en icke ovanlig företeelse särskilt vid bröllop och liknande lite mer formella fester. En vanlig middagsbjudning är inte rätt tillfälle för sortering i ätande gäster och icke ätande. Men som möjlighet för en stor vänkrets att få delta i ett bröllop exempelvis ser jag inte något fel att låta de som inte ryms vid middagen komma efter den till drinkar och dans.

Blir man bjuden till ett eftersläpp och känner sig illa till mods därav har man alltid möjligheten att hövligt tacka nej. En inbjudan är ingen kommendering utan en vänlighet, faktiskt även till ett eftersläpp!

Magdalena Ribbing