Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/08/24/rosa-for-brollopsgast-7905/

ETIKETTFRÅGAN

Rosa för bröllopsgäst?

Fråga: Jag har en fråga angående färg på min klänning till ett smokingbröllop i september.
Den klänningen som jag har hittat är ljust, ljust gammelrosa, kort modell, är det en för somrig färg? eller skulle det gå bra att ha den?


Finns det några regler/riktlinjer med hur man ska tänka när det gäller färger på klänningar till bröllop överlag?


Svar: Läser du min spalt då och då så ser du att frågorna om färg för klädsel till bröllop ofta kommer upp - och frågorna som kommer till mig är många gånger fler än de som  läggs ut på nätet. Så jag tar färgfrågan igen, även om det är tjatigt för spaltens stamgäster.


Helt vit klädsel är brudens ensamrätt, det ska inga kvinnor bära utom bruden. Men vitt som del av klädsel i exempelvis en kjol eller överdel där resten är i tydlig färg är okej för bröllopsgäster. Minst en tredjedel ska vara i färg.


Helt svart klädsel är den traditionella sorgmarkeringen, den undviker kvinnor därför att glädjefesten bröllop bryter sorg. Men delar av svart i klädseln är okej om resten är i tydlig färg. En tredjedel!


Alla andra färger är korrekta, inklusive rött i alla nyanser. Glöm genast den obegripliga dumheten att rött markerar att bärarinnan haft ett förhållande med brudgummen, det är bara korkat och fjantigt. Rött är rätt för kvinnliga bröllopsgäster.


Rosa är naturligtvis bra, utom om den är så ljust rosa att den ser mer vit ut. Men en ljusrosa nyans går bra att ha även på sensommaren. Det finns inga säsongfärger kan man säga, alla färger passar som sagt, även ljusa på vintern och mörka på sommaren. Det handlar om materialet mer än om färgen. En mörk sammetsklänning är ingen sommarfestklädsel, men en mörk chiffongklänning kan vara elegant på sommaren.


Magdalena Ribbing