Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-20 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/09/22/plats-intill-foraren-8109/

Fråga om hyfs och stil

Plats intill föraren?

Fråga: När jag åker ensam i taxi eller tillsammans med min fru sätter vi jag/oss alltid i baksätet och lämnar passagerarsätet där framme tomt. Jag tycker man inkräktar på taxiförarens arbetsplats om det finns ledig plats i baksätet och man inte utnyttjar det. Självklart använder vi framsätet om vi är tre passagerare eller fler.

I Stockholm verkar det vanliga sättet för ensamma passagerare vara att sätta sig i framsätet. I mer "civiliserade" städer som London och New York har jag för mig att taxiförarna tycker framsätena är deras arbetsplats och att de reagerar om man sätter sig där om man inte behöver.

Är detta en tradition från hästdroskornas tid då jag antar att man inte satte sig bredvid kusken som satt under bar himmel? Vad är korrekt?

Svar: Enklast är att göra som du beskriver. Platsen bredvid föraren är ett arbetsplatsområde. Där sätter man sig om det blir fullsatt i baksätet.

Och ja, denna sed kommer från hästskjutsarnas tid då kusken satt ensam eller med en kollega på kuskbocken och passagerarna i själva vagnen. Kanske också med den nordiska vanan att sätta sig ensam i buss-tåg-tunnelbana, istället för intill en annan resenär, om det finns lediga andra säten. Kom inte för nära är en svensk nedärvd vana. Ibland har den sina fördelar.

Magdalena Ribbing