Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/09/23/skal-till-hoger-8111/

Fråga om hyfs och stil

Skål till höger?

Fråga: Några av mina vänner är oense med mig om betydelsen av att skåla "med öppen front". Jag tycker det är trevligt att fatta glaset med den hand som inte är närmast den man skålar med. På så sätt undviker man att stöta armbågen i bordsgrannen. En oviktig fråga kanske men vad anser du?

Svar: Det är en kär fråga för formalisterna - och intressant nog finns svaret inte i någon fast så kallad etikettregel. En liten utredning: det korrekta är att hålla sitt glas med höger hand, av samma skäl som man hälsar med höger hand. Skålande, liksom hälsandet, är en fredlig gest och till den används vapenhanden, den som man då inte kan använda i fientligt syfte. Att hålla sitt glas i vänster hand, som många vänsterhänta vill göra, är ju inte någon stor fadäs, men det rätta är alltså att alltid hålla ett glas som man ska dricka ur i höger hand, skålande eller inte.

Men ändå är det ganska vanligt att många av något slags artighetskänsla flyttar glaset från höger till vänster hand i skålögonblicket, för att inte "bygga en mur/front" till personen på höger sida. I ett gott bordsskick har det ingen betydelse om man har glaset kvar i höger hand när man skålar med den till höger sittande. Sina armbågar ska man i ett hyfsat bordsskick hålla intill kroppen, varmed menas ens egen kropp, och då uppstår inget problem med något frontbyggande.

Rätt hand att hålla ett glas är alltid höger, men tycker man själv eller märker på den högersittande att det är trevligt att flytta glaset till vänster hand när man skålar så är det inte fel - även om det inte är helt rätt heller. I denna fråga råder alltså valfrihet även för den mest bordsskicksnoga.

Magdalena Ribbing