Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/09/27/glutenfri-bjudning-8157/

Fråga om hyfs och stil

Glutenfri bjudning?

Fråga: Jag är glutenallergiker. Detta är en ganska knepig allergi, dels för att det inte riktigt är uppenbart vad som innehåller gluten, dels för att jag blir riktigt dålig om jag äter gluten. Det tar dessutom nästan ett halvår för min kropp att helt återhämta sig om jag får i mig gluten.

Min sambos syster och hennes man bjuder oss ibland på middag. Ibland får hennes syster för sig att baka. Varje gång detta inträffar så har hon bakat något jag inte kan äta, utan jag blir ofta erbjuden glass, om de inte glömt inhandla något = varje gång är det jag som drar nitlotten gällande desserten. Förra helgen var vi bjudna dit. Min sambos syster ringer min sambo och frågar om ett recept. Detta var på en tårta som jag inte kan äta. Detta ansåg min sambo vara tråkigt, varför hon frågade varför hon inte kunde baka så att alla kunde äta. Detta var en kommentar som inte riktigt uppskattades, och det hela slutade med att jag beslutade mig för att inte komma då stämningen blev väldigt… tråkig.

Så, till min fråga; kan jag som glutenallergiker förvänta sig att de som bjuder en på middag anpassar maten efter mig? Eller får man inse att det är en ganska stor uppoffring att baka glutenfritt? Tilläggas kan att jag och min sambo varit tillsammans i tio år, så det är inte så att jag är en ny bekantskap för släkten. Jag skulle aldrig ens hoppas på att någon som jag träffar sällan skulle överväga detta. Frågeställningen gäller släkt/vänner som man träffar regelbundet.

Svar: Nej, man kan inte förvänta sig eller begära att någon, inte ens den egna släkten, ska tillreda specialmat på grund av att en i sällskapet har en matintolerans. Med dina svåra problem tar du ju en stor risk om någon som inte är professionell lagar mat utan gluten – det är vanligt att ha "en gnutta" mjöl i allt möjligt och många tror att "så lite" inte spelar någon roll, en mjölad kakform, en gnutta mjöl till såsen, ett halvfabrikat med tillsatt mjöl... du kan aldrig vara  bergsäker på att det bakverk du bjuds verkligen är helt glutenfritt.

De som är glutenintoleranta tål många varmrätter om de avstår från mjölredd sås. Så bäst är att du medför något eget efterrätt/bakverk om det behövs. Nästa gång din sambos syster bjuder på middag så säger du soligt och vänligt "så trevligt, och jag tar med en egen kaka till efterrätt, om du inte har något emot det".

Varför skulle du riskera att få ett halvårs problem för att du vill bli bjuden på andras kakor?

Magdalena Ribbing